Luxury Private Apartment in the Heart of Moscow
Portfolio
Luxurious Residential Apartment

Exterior 

 O&A Design studio has developed a modern interior concept for a flat in the new housing development Wine House. The development is formed of three and seven-storey houses that hold a subtle dialogue of old and new in the very heart of Moscow.  The housing development was designed by world-famous architectural firms SPEECH and Reserve 

Spacious one-level and two-level apartments are on offer, with O&A designing 130-square metre one-level apartments that boast a beautiful layout and panoramic-view windows that face the historic part of the city.  The modest, neo-classic style of the planned interior was inspired by the building’s modernist style as well as the client’s personality. 

The Client 

Our client was very familiar with our company’s style and a big fan of our work. A well-educated, middle-aged family man with an impeccable sense of style and irreproachable taste, he was a very rare example of the perfect client who took an incredibly active part in all stages of this project.  

Planning 

This apartment was not our client’s only place of residence for him and his family, which is why it was decided that it only needed two bedrooms – which left us a large open light space to combine the kitchen, hall, and sitting room. In order to help make space seem even larger, we made the design decision to create the sitting room’s mirror wall. In addition to visually enlarging the space, this trick also gave the room a quirky, geometric shape due to the vertical positioning of the mirrors. This trick was utilised again in the dressing room, where we used volumetric bronze mirrors to give the space extra depth. 

Meanwhile, we seamlessly integrated the kitchen into the open space, hiding it behind a marble island.  

Anna Agapova said of the design process: “Our aim was to seamlessly combine the kitchen and the dining area. There are no cupboards or shelves here and the border is marked by the thin copper pipes. This border between the spaces is counterbalanced by an elegant porcelain installation by famous artist Valeria Nascimento. 

We also widened the space of the living area with the help of enclosed balconies, which turned out to be a hugely successful planning decision. The architects were also able to conceal the radiators, which meant that we didn’t have to move the central heating system.